Pejzaz/ Polen in de pers #17

Het is de eerste pejzaz van het jaar 2019 en meteen reden om een uitgebreid overzicht te geven van nieuws over Polen gepubliceerd tijdens de voorbije weken:

  • In de binnenlandse politiek van Polen ontstond opschudding over de beslissing van eerste minister Mateusz Morawiecki om een extreemrechtse politicus aan te stellen als viceminister voor digitalisering. De keuze voor Adam Andruszkiewicz, een 28-jarige voormalige leider van een nationalistische beweging, wordt geïnterpreteerd als een voorbereiding op de nakende Europese verkiezingen – waarin de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) hoopt op het vertrouwen van extreemrechtse kiezers zonder het centrum uit het oog te verliezen. (NYTimes)
  • Morawiecki bleef niet onbesproken ook door ander gevoelig dossier, betreffende een nieuwe wet rond huiselijk geweld. De regeringspartij moest een stap terugzetten nadat bekend werd dat ‘eenmalige’ gevallen van agressie in een familiaire omgeving buiten de nieuwe regelgeving zouden vallen. Morawiecki bevestigde dat het wetsvoorstel wordt herzien om alle vormen van geweld even consequent aan te pakken (Daily Telegraph)
  • Het jaar 2019 wordt een belangrijke test voor de politieke toekomst van de conservatieve regeringspartij PiS. Met Europese verkiezingen in het voorjaar en nationale verkiezingen in het najaar, zal blijken of de populaire sociaaleconomische agenda ook haar electorale vruchten kan afwerpen. Ondanks de aanstelling van de extreemrechtse Andruszkiewicz, probeert PiS haar communicatie te matigen (vooralsnog met weinig resultaat), in de hoop ook centrumkiezers van verkiezingssteun te kunnen overtuigen. Aleks Szczerbiak ontleedt de situatie voor Europp Blog.
  • Van een grote matiging is zeker weinig teken aan de wand. Vandaag meldt EUObserver dat gesprekken gaande zijn tussen PiS en het Italiaanse Liga del norte om een nieuw, eurosceptisch front te vormen na de Europese verkiezingen. Mits steun van PiS alsook extreemrechtse partijen uit Oostenrijk, Frankrijk en Nederland, kan deze nieuwe formatie de derde grootste in het Europees Parlement worden. Afwachten of Jaroslaw Kaczynski aandurft om in zee te gaan met Matteo Salvini, of daarmee op nationaal niveau de populariteit van zijn partij  op het spel zet.
  • Zij die in het verleden de trein tussen Warschau en Berlijn hebben benut, zullen zich bewust zijn van de enigszins wispelturige service en regelmatige vertragingen op de internationale lijn. Volgens een Duitse regionale krant is er echter een nieuwe impuls vanuit Poolse hoek om de bestaande verbinding te verbeteren – afwachten hoe het duurt vooraleer enige aanpassingen zullen plaatsvinden (SVZ).
  • Polen staat in West-Europa vooral bekend als land van wodka-productie maar daar komt binnenkort misschien verandering in. De Belgische zakenkrant De Tijd schrijft over een bloeiende wijncultuur.